اسپرسو ساز چیست؟ (کارایی و نحوه عملکرد دستگاه اسپرسوساز)
دستگاه اسپرسو ساز در مدل های خانگی و صنعتی یکی از لوازم کاربردی برای تهیه انواع قهوه و اسپرسو، لاته، کاپوچینو و موکا… که درمدل های صنعتی برای کافی شاپ ها و در در مدل های خانگی از وسیله های پرکاربرد هستند که برای تهیه قهوه اسپرسو و عاشقان این نوشیدنی پرطرفدار یک وسیله ضروری است.
اسپرسوسازها یک دستگاه اساسی برای تهیه انواع نوشیدنی قهوه هستند که در مدل های متنوع از برندهای مختلف تولید و در بازار عرضه می شوند. در این مطلب قصد داریم دستگاه اسپرسو ساز را به صورت کامل بررسی کنیم. اگر شما هم قصد خرید دستگاه اسپرسو را دارید، در ادامه با ما همراه باشید.
تاریخچه اسپرسو ساز
دستگاه اسپرسو ساز اولین بار به شکل کاملاً ابتدایی، در سال 1903 در کشور ایتالیا، توسط فردی به نام لوییجی بتزرا که صاحب یک شرکت تولیدی بود، ساخته شد که بعدها با گذشت زمان، تغییرات زیادی روی آن اعمال شد.
بتزرا قصد داشت زمان تهیه قهوه را کم کند تا در وقت خود صرفهجویی کند. به همین دلیل نام قهوهای را که با وارد کردن فشار زیاد تهیه کرد، اسپرسو گذاشت که به زبان ایتالیایی به معنی ( سریع) میباشد.
از آنجایی که میزان کافئین قهوه اسپرسو نسبت به بقیه قهوهها، خیلی بیشتر است به میزان کم سرو میشود.
جالب است بدانید که یک فنجان قهوه اسپرسو با 60 میلی لیتر حجم، دارای 80 تا 150 میلیگرم کافئین است و یک قهوه معمولی که 240 میلی لیتر حجم دارد، دارای 95 تا 200 میلیگرم کافئین میباشد.
نحوه عملکرد اسپرسوساز
یکی از محبوبترین انواع قهوه در دنیا اسپرسو میباشد که توسط دستگاه اسپرسو ساز در مدت زمان کوتاهی تهیه میشود. نحوه عملکرد اسپرسو ساز به این صورت است که پودر قهوه داخل سبد پرتا فیلتر ریخته میشود و بعد از اینکه کاملاً فشرده شد، آبی که در قسمت بویلر به نقطه جوش نزدیک شده است، از طریق پمپ با فشار به داخل هد وارد شده واز روی عصاره قهوه عبور می کند تا قهوه ای کاملا غلیظ را که اغلب روی آن را کرم فرا گرفته است، به شما تحویل میدهد.
آشنایی با قطعات اسپرسو ساز
اسپرسوساز ها در مدل های متنوع موکاپات، صنعتی و خانگی هستند که پایه و طراحی قطعات اصلی انواع اسپرسوسازها تقریبا یکی است و با نحوه عملکرد یکسان ساده و سریع انواع قهوه و اسپرسو، لاته، کاپوچینو و موکا… را آماده میکنند.
بار اسپرسو ساز چیست؟
بار واحد اندازهگیری فشار بخار اسپرسوساز است و دستگاه اسپرسو ساز با فشار آب کار میکند. در واقع هرچه میزان فشار بیشتر باشد، سرعت عصارهگیری اسپرسو ساز نیز بیشتر است. یعنی سرعت تهیه قهوه اسپرسو ساز با میزان فشار بخار آن رابطه مستقیم دارد، بنابراین میزان فشار بخار دستگاه اسپرسو اهمیت ویژهای دارد.
در اسپرسو سازهای خانگی اغلب پمپ 15 بار فشار به کار برده شده است. برخی از مدلهای نیمه صنعتی دستگاه اسپرسو ساز دارای پمپ 20 بارفشار هستند.
همچنین بخوانید: تفاوت اسپرسوساز 20 بار و 30 بار
اجزای دستگاه اسپرسو ساز
دستگاههای اسپرسو ساز معمولاً از استیل و آلومینیوم بادوام و مقاوم ساخته شدهاند و به دو صورت اتوماتیک و نیمه اتوماتیک در بازار موجود هستند که هر دوی آنها اجزای مشترکی دارند. دستگاه اسپرسو ساز از بخشهای مختلفی ساخته شده است که هر کدام در نوع عملکرد اسپرسوساز برای تهیه اسپرسو کاملا تاثیر گذار هستند.
بطور خلاصه عملکرد آب در دستگاه اسپرسو ساز به این صورت است که آب گرم، از منبع اسپرسو ساز خارج میشود و به وسیله پمپ به دیگ بخار وارد میشود، بعد از طریق نازل بخار، از دستگاه خارج میشود.
در این قسمت، شما را با اجزای دستگاه اسپرسو ساز آشنا میکنیم. شناخت این اجزا بسیار مهم است و به شما کمک میکند تا اگر دستگاه اسپرسو ساز شما به مشکلی برخورد کرد به راحتی بتوانید آن را حل کنید.
منبع آب اسپرسو ساز
مهمترین قسمت یک دستگاه اسپرسو ساز منبع آب و بویلر آن است که نگهداری آبی که برای تهیه قهوه نیاز داریم، را بر عهده دارد. بعضی از دستگاههای اسپرسوساز آب مورد نیاز خود را از یک منبع خارجی، تامین میکنند و برخی دیگر دارای منبع آب هستند. اسپرسو سازهای صنعتی که در مکانهای عمومی مانند کافی شاپها، رستورانها و… مورد استفاده قرار میگیرند و در روز تعداد بالایی اسپرسو، با آنها درست میکنند، معمولاً به منبع خارجی آب متصل هستند.
اسپرسو سازهای خانگی دارای یک منبع آب داخلی یک مخزن دربسته درون اسپرسوساز میباشند.
پمپ اسپرسو ساز
پمپ در واقع قلب دستگاه اسپرسو ساز است و این قطعه از اسپرسوساز با قدرت 35 وات تا 43 و 48 وات آب جوش را از دانههای قهوه عبور می دهد، با فشار اضافی به میزان 10 بار پمپ، فشار آب خروجی از منبع را به این حد برای عبور از قهوه میرساند.
بویلر اسپرسو ساز (دیگ بخار)
بویلر همان مخزن در بستهای است که وظیفه دارد شدت فشار، گرما و دمای آب را تنظیم کند و تغییرات کوچکی در آن به وجود بیاورد. این تغییرات اگرچه خیلی کوچک هستند اما در کیفیت قهوه بسیار تاثیرگذار میباشند.
دیگ بخار برخی اسپرسو سازهای پیشرفته، مجهز به کنترل دمای دیجیتال و PID میباشند و افراد میتوانند به وسیله آن دمای مورد نظر خود را تنظیم کنند.
نازل بخار اسپرسو ساز
نازل بخار یک لوله فلزی است که در کناره دستگاه جای دارد و بخار را از قسمت بویلر میگیرد و به بیرون از دستگاه هدایت میکند.
دستگاه اسپرسو ساز علاوه بر تهیه قهوه اسپرسو قابلیت تهیه کف یا فوم شیر را هم دارد که نازل بخار این وظیفه را بر عهده دارد و بسیار کاربردی میباشد.
پرتا فیلتر اسپرسوساز
پرتا فیلتر یک سبد برای قرار دادن پودر قهوه و یک فیلتر فلزی است که داخل یک دسته به کار رفته است و در سایزهای متفاوتی موجود هستند.
هد گروپ اسپرسو ساز
در دستگاه اسپرسوساز، آخرین قسمتی که آب داخل آن حرکت میکند هد گروپ، نامیده میشود.
هد گروپ چهار بخش دارد که شامل پرتافیلتر، قفل پرتا فیلتر، بخشی برای راهاندازی پمپ، مسیر انتقال اب از دیگ تا پرتافیلتر.
تمپر اسپرسو ساز
در هنگام تهیه اسپرسو به وسیله تمپر روی قهوه فشار وارد میکنند و قهوه را به صورت یک قرص فشرده در میآورند که به این عمل تمپلیت اسپرسوساز هم میگویند. فشاری که تمپر روی قهوه وارد میکند حدود 13 کیلوگرم است. این کار باعث میشود تا آب بهتر از پودر قهوه رد شود و عصاره آن را کاملاً بیرون بکشد.
اگر فشاری که از طریق تمپر وارد میکنید، کم باشد قهوهای که به شما تحویل میدهد آبکی و بیمزه میشود. اما اگر فشار بیش از حد زیاد باشد، منجر به سوختن و طعم بد قهوه میشود بنابراین فشاری که به قهوه وارد میشود باید کاملاً به اندازه باشد.
بورد اسپرسو ساز
بورد اجزای الکترونیکی دستگاه اسپرسو ساز محسوب میشود که همه مراحل قهوه درست کردن را با دقت انجام میدهد.
بهترین مدل اسپرسو ساز کدام است
اسپرسوسازها از دستگاهایی هستند که از برندهای مطرح متعددی در مدل های متنوع ارائه شده اند برای مشاهده اسپرسوساز مناسب با بودجه، انتظارتان و برای تهیه این دستگاه پیشنهاد میکنم پست دیگر از فراهم کده با عنوان اسپرسو سازچی بخرم را مطالعه و مدل های معرفی شده را مشاهده کنید.
منبع: latteartguide.com