بهترین تلویزیون HDR چیست: راهنمای جامع فعالسازی، مزایا (تلویزیون های 2025)

فناوری HDR تلویزیون ، مانیتورها و تلفنهای همراه هوشمند سایر حوزههای صوتی و تصویری توسط متخصصین تکنولوژی طراحی و در ساخت و تولید این محصولات مورد استفاده قرار میگیرد .
وجود این قابلیت پیشرفته در صنعت سختافزار، باعث افزایش صد درصدی کیفیت تصویر میشود و بخشهای بسیار تاریک و بسیار روشن را با جزئیات بالا به تصویر میکشد، در نتیجه تصویری واقعی و طبیعی را برای بیننده القا میکند.
در واقع این فناوری باعث میشود که اشیاء تیره و روشن در نمایشگر با درجات بالایی از تاریکی و روشنایی نمایش داده شوند. به طور مثال در تصویر تلویزیونهای مجهز به تکنولوژی HDR رنگ دیوارهای غار در تاریکی شب به وضوح نشان داده میشود. به طور کلی این پنل ها رنگهای آبی، سبز و قرمز را با کیفیت بیشتری نمایش میدهند.
تلویزیون HDR چیست؟
کلمه HDR مخفف عبارت HIGH DYNAMIC RANGE میباشد که به معنی محدوده دینامیکی گسترده است و هر ساله ورژن جدیدتری از تکنولوژی HDR توسط برندهای تولید کننده طراحی و ارائه میشود.
محدوده دینامیکی همان کنتراست نمایشگر است و HDR شاخص گسترش آن میباشد و کوچکترین مقدار، بین تیرهترین و روشنترین بخش تصویر را نشان میدهد.
هرچه محدوده دینامیکی یک تلویزیون بالاتر باشد، آن تلویزیون تصویری با کیفیت بالاتر دارد، طیف رنگی گستردهتری را پشتیبانی میکند، رنگ جذابتری دارد و تصویر تلویزیون درخشانتر و روشنتر میباشد.
در واقع این فناوری HDR نقاط تاریک و روشن تصویر را به صورت دقیق از هم جدا میکند و قسمتهای روشن را روشنتر و بخشهای تیره را عمیقتر به تصویر میکشد.
انواع فرمتهای HDR در تلویزیون
4 فرمت تکنولوژی HDR در تلویزیون طراحی و ارائه شده است که هر کدام از این چهار نوع ورژن HDR 10، ورژن DOLBY VISION، ورژن HDR 10+ و ورژن HLG ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند و توسط برند خاصی استفاده میشوند.
انواع ورژنهای تلویزیون HDR شامل:
ورژن HDR 10
این ورژن نسبت به فرمتهای دیگر پر استفادهتر و متداولتر است و در بیشتر نمایشگرهای جدید به کار رفته است.HDR10 را همه برندها بدون پرداخت هزینه ای میتوانند در محصولات خود به کار ببرند، زیرا مجوز آن رایگان است.
وجود این فرمت در تلویزیونها باعث کیفیت بالاتر تصویر، روشنایی بیشتر و پخش تصویری با جزئیات دقیقتر میشود و به هیچ عنوان پیچیده نیست.
این ورژن توسط UHD ALIANCE طراحی شده و همه ارائه دهندگان تکنولوژی HDR از آن استفاده میکنند. در این فرمت از فراداده ایستا استفاده میشود،به این معنی که نور و رنگ با در نظر گرفتن نوع نمایشگر تنظیم نمیشود و در هر پخش کننده ای یکسان است.
این ورژن از تکنولوژی 10 بیتی استفاده میکند و قابلیت نمایش تعداد 1.07 میلیارد رنگ را دارد و بیشینه روشنایی آن هم 4000 نیت است.
ورژن DOLBY VISION
یکی دیگر از بهترین ورژنهای تکنولوژی HDR که به وسیله آزمایشگاه DOLBY طراحی و تولید شده و مجوز رسمی دارد، فرمت DOLBY VISION است. این فناوری از رنگ 12 بیتی حمایت میکند و تا بیشتر از 68 میلیارد، تعداد رنگها را افزایش میدهد،سطح روشنایی آن 10000 NIST میباشد و تصویری واضح و روشن دارد.
از نظر برخی متخصصان،فناوری دالبی پیشرفتهترین فرمت تکنولوژی HDR میباشد و جایگزینی ندارد. این فناوری غیر رایگان میباشد و هزینه مجوز آن بسیار بالا است و برخی برندها از آن استفاده نمیکنند، زیرا برایشان به صرفه نیست.
در این ورژن از فراداده پویا استفاده میشود. فراداده ایستا برای همه محتواها یک سطح روشنایی را در نظر میگیرد، اما فراداده پویا، سطح روشنایی را متناسب با هر نوع تصویر تنظیم میکند و بخشهای تیره و روشن را با جزئیات بیشتر به تصویر میکشد و مشخص میکند برای نمایش هر محتوایی چه سطح نور و رنگی نیاز است. این فرمت نسبت ورژن HDR 10 به جزئیات بیشتری را به تصویر میکشد.
ورژن DOLBY VISION در حال حاضر در محتواهای سرویسهایی از قبیل DISNEY ، APPLE TV، AMAZON PRIME VIDEO، NETFLIX، HBO MAX استفاده میشود.
ورژن HDR 10+
از آنجایی که ورژن DOLBY مجوز پرهزینهای دارد، گروهی از کمپانیها به رهبری برند سامسونگ، ورژن جدیدی را طراحی کردند که مشابه فرمت DOLBY VISION است ، اما مجوز آن هزینهای ندارد.
این فرمت کنتراست بالا، محدوده رنگی بینظیر و تصویری با کیفیت فوق العاده را فراهم میکند و با استفاده از فراداده پویا کار میکند به این معنی که میزان نور را متناسب با فریم یا صحنه هر تصویری تنظیم میکند.
در حال حاضر این تکنولوژی در سرویسهایی از قبیل YOUTUBE، HULU،+PARAMOUN مورد استفاده قرار میگیرد.
ورژن HLG
فرمت HLG به اندازه ورژنهای دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرد و محتواهای کمی مطابق با این ورژن طراحی شده است.
این ورژن از فراداده خاصی استفاده نمیکند و با استفاده از دو منحنی رنگی کار میکند. اولین منحنی گامایی میباشد که در تلویزیونهای SDR برای محاسبه روشنایی به کار میرود و دومین منحنی لگاریتمی میباشد که در تلویزیون HDR برای محاسبه سطح بالای روشنایی استفاده میشود.
این ورژن بدون فراداده در تلویزیون HDR و SDR کار میکند و از فناوری 10 بیتی برای به تصویر کشیدن رنگها استفاده میکند و از تعداد 1.07 میلیارد رنگ پشتیبانی میکند.

ویژگیهای تلویزیون HDR
تلویزیونهای مجهز به فناوری HDR سه ویژگی مهم دارند که سبب کیفیت بالاتر تصاویر واضح تر تلویزیون با رنگهای غنی میشود در این قسمت آنها را بیشتر بررسی میکنیم.
1- تلویزیون HDR نسبت به دیگر تلویزیونها، روشنایی بیشتری دارد.
این تلویزیونها کنتراست و روشنایی بالاتری دارند و بخش تیره و روشن آنها کاملاً از هم جدا میباشد و کیفیت بیشتری دارد.
کنتراست تلویزیون با عدد نشان داده میشود به طور مثال منطقه روشن تلویزیونی با کنتراست 1:2.000000 به میزان 2 میلیون بار از منطقه تاریک آن روشنتر است.
اگر سطح روشنایی در تلویزیونهای فاقد تکنولوژی HDR به 300 تا 500 نیت میرسد در تلویزیونهای HDR به 10 هزار نیت میرسد.
2- تصویر تلویزیونهای HDR کنتراست بالایی دارد و تصاویر را با جزئیات بیشتری نمایش میدهند.
تلویزیونهای HDR علاوه براینکه رنگهای بسیار زیادی را پشتیبانی میکنند و دقت رنگ بالایی دارند، روشنایی آنها بالاتر است و تصویر را با جزئیات زیادی پخش میکنند.همچنین سایههای دقیقی در تصویراین تلویزیونها وجود دارد که باعث بیشتر شدن جزئیات و کیفیت تصویر آنها میشود.
3-تلویزیون HDR طیف رنگی گسترده ای دارند.
همانطور که گفتیم این تلویزیونها طیف رنگ بیشماری را ساپورت میکنند، در حالی که تلویزیونهای معمولی قابلیت حمایت از تعداد رنگهای کمی را دارند، به همین دلیل است که کیفیت تصویر آنها پایین است.
در تلویزیون های 4K که مجهز به تکنولوژی HDR هستند، تصویر بصورت WCG پخش میشود.
گزینه WCG به پالت رنگی بزرگی از تکنولوژی HDR گفته میشود که قابلیت پخش میلیاردها سایه و توانایی رنگ 10 بیتی را فراهم میکند. در حالی که تلویزیونهای معمولی با بیشینه 8 بیتی قابلیت پخش میلیونها سایه را داشتند.
چگونه HDR تلویزیون را فعال کنیم؟
اگر تلویزیونی مجهز به تکنولوژی HDR باشد،براحتی میتوانید این قابلیت را فعال کنید.به این صورت که:
برای فعال کردن قابلیت HDR در تلویزیون روی گزینه منو کلیک کرده و وارد بخش GENERAL شوید و گزینه EXTERNAL DEVICE MANAGER را انتخاب کرده و روی ورودی HDMI UHD COLOR کلیک کنید، تا بتوانید از این تکنولوژی بهره ببرید و عملکرد تلویزیونتان را بهبود ببخشید.
اگر تلویزیونی مجهز به قابلیت HDR باشد، روی برچسب لوگوی آن حک شده و شما براحتی متوجه این قابلیت میشوید.
مزایا و معایب فناوری HDR تلویزیون
تلویزیونهایی که فاقد قابلیت HDR هستند،رنگهای معمولی و تصویری غیر واقعی دارند، اما تلویزیونهایی که مجهز به فناوری اچ دی آر هستند نسبت به تلویزیون های دیگر،از طیف رنگهای گستردهتری حمایت میکنند تصویری واقعی با کنتراست بالا و دقت رنگ بیشتر دارند.
نکتهای که باید به آن دقت کنید این است که، تلویزیونهای HDR ساخت برندهای مختلف، کیفیت متفاوتی دارند، کیفیت برخی از آنها بیشتر و بعضی دیگر کمتر است و به طور کلی یکسان نمیباشد.
- طیف رنگی گستردهتر و واقعیتر تفاوت در کیفیت HDR بین برندها و مدلها
- کنتراست بالا و جزئیات بیشتر نیاز به محتوای HDR برای بهرهمندی کامل
- روشنایی بیشتر قیمت بالاتر تلویزیونهای HDR
- تصویر با عمق و پویایی بیشتر پیچیدگی احتمالی در تنظیمات
- عدم پشتیبانی برخی تلویزیونها از تمامی فرمتهای HDR
تفاوت تلویزیون HDR با تلویزیون 4k چیست؟
قابلیت 4K تعداد پیکسلهایی که در یک نمایشگر وجود دارد، را نشان میدهد و قابلیت HDR نشانگر میزان روشنایی این پیکسلها میباشد.
بنابراین این دو قابلیت به هیچ عنوان قابل مقایسه با یکدیگر نیستند و در واقع مکمل هم میباشند. به طوری که بسیاری از تلویزیونهای 4K از تکنولوژی HDR بهره میبرند.
بیشتر بخوانید: بهترین تلویزیون 4K
بهترین مارک تلویزیونهای HDR
بهترین برندهای تولید کننده تلویزیون HDR برندهای سامسونگ، سونی، ال جی، ایکس ویژن، جی پلاس، هایسنس و… هستند که با استفاده از این فناوری تصویری واقعی با کنتراست بینظیر، روشنایی بالا و جزئیات دقیق را برای بیننده فراهم کرده اند.
برندهای مطرح و پرچمدار در داخل و خارج از ایران از ورژنهای مختلف تکنولوژی HDR در محصولات خود استفاده میکنند و همواره سعی کرده اند، تلویزیونهایی با کیفیت تصویر برتر به بازار عرضه کنند.